Wondzorg-app

De Wondzorg-app wordt ingezet om patiënten meer bij de nazorg na hun knie- of heupprothese te betrekken. Daarnaast kan door de resultaten van deze studie het verband tussen wondlekkage en prothese-infecties onderzocht worden. De Wondzorg-app-studie is recent gestart in Nederlandse ziekenhuizen en in november 2019 is de eerste patiënt geïncludeerd.

Studie-opzet

Gedurende 30 dagen na het plaatsen van een knie- of heupprothese vult de patiënt dagelijks een aantal korte vragen in in de app. Deze vragen gaan over de operatiewond en over het welzijn van de patiënt. Ook kunnen foto’s gemaakt worden van de wond. Op basis van de antwoorden berekent de app een score. Bij een te hoge score adviseert de Wondzorg-app om contact op te nemen met de behandelend arts.

De Wondzorg-app studie wordt uitgevoerd in samenwerking met de LEAK-studie. Bij wondlekkage op dag 5 t/m 7 postoperatief wordt er een alert gegenereerd die de patiënt adviseert om contact op te nemen met de behandelend arts. De arts kan dan overwegen of inclusie in de LEAK-studie mogelijk is.

Doel

Belangrijk doel van de Wondzorg-app is het vergroten van de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen gezondheid. Patiënten gaan tegenwoordig snel naar huis na het plaatsen van een knie- of heupprothese. De app vergemakkelijkt het contact tussen patiënt en arts en draagt zo bij aan goede nazorg postoperatief. Het interactieve karakter van de app is bijzonder, waarbij er alerts gegenereerd worden en er de mogelijkheid is om direct via de app contact met de behandelaar op te nemen. De privacy van de patiënt is gewaarborgd, want patiëntgegevens worden gepseudonimiseerd middels encryptie door ZorgTTP.

Toekomstperspectief

Deze nieuwe interactieve app kan in de toekomst aangesloten worden op het elektronisch patiëntendossier, waardoor bijvoorbeeld foto’s van de wond real-time beoordeeld kunnen worden. In het LUMC kunnen de behandelaars op dit moment al via PatiëntCoach de ingevulde gegevens direct en overzichtelijk inzien in het patiëntendossier.

Deelnemende ziekenhuizen

Op dit moment nemen 10
ziekenhuizen deel aan deze studie: Alrijne Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Erasmus MC, UMCG, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Rijnstate Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, OLVG en het LUMC. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om ook gebruik te gaan maken van de Wondzorg app.

Contact
Heeft u interesse in deelname aan deze studie of heeft u vragen? Mail dan naar wondzorgapp@gmail.com. Lees meer over de Wondzorg-app op www.protheseinfectie.nl of bekijk deze video.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.
}