Over ons

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) is de wetenschappelijke vereniging van orthopedisch chirurgen in Nederland. Wij faciliteren de orthopedie op het gebied van kwaliteit, opleiding, wetenschappelijk onderzoek, beroepsbelangen en patiëntenvoorlichting. Samen met de andere wetenschappelijke verenigingen voor medisch specialisten werken we intensief samen in de Federatie Medisch Specialisten.

De NOV is opgericht in 1898 en heeft ruim 1.450 leden. Het NOV-bestuur stuurt de vereniging aan. De bureaumedewerkers doen - vanuit een kantoor in 's-Hertogenbosch - de voorbereidende werkzaamheden voor het bestuur en de dagelijkse zaken.

De meeste leden van de NOV zijn orthopedisch chirurg - ook wel  orthopeed genoemd: een specialist die gespecialiseerd is in bewegen. Hij of zij ziet mensen met klachten aan botten, spieren, pezen, banden of gewrichten. De meeste patiënten orthopedie hebben pijn als zij bewegen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen grote afstanden meer lopen. Ze hebben misschien een blessure opgelopen tijdens het sporten, of bij een ongeluk. Weer anderen hebben een aangeboren orthopedische aandoening, of gewrichtsslijtage (artrose).

De koninklijke NOV
In 2023 vierde de NOV haar 125-jarig bestaan met een aantal activiteiten en publicaties. Ook kreeg de NOV in 2023 het Predicaat Koninklijkeen geweldige kroon op al het werk dat de leden van de vereniging de afgelopen 125 verzet hebben! De orthopedie heeft zich ontwikkeld tot het specialisme dat vandaag de dag onmisbaar is om Nederland in beweging te houden. Met de NOV als ambitieuze aanjager in een breed netwerk van orthopedische zorg. De NOV is uiteraard zeer trots op deze maatschappelijke erkenning! We zijn nu dus de koninklijke NOV! Dat is te zien in het nieuwe logo met kroontje. Als naam blijven we Nederlandse Orthopaedische Vereniging voeren en de afkorting blijft NOV. Beschikbare downloads


Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.