Voorlichting

De NOV heeft een website met informatie voor patiënten. Deze bevat ook informatie over de schouder en de elleboog; www.zorgvoorbeweging.nl.

Schouder

De schouder is eigenlijk een geheel van samenwerkende onderdelen. Het skelet zorgt voor de basale stevigheid. De spieren hebben niet alleen een rol in het bewegingen, maar bij de schouder ook een belangrijke steunende en stabiliserende functie. Samen met kapsel en bindweefsels kunnen deze onderdelen de arm in allerlei richtingen bewegen. Ook de rug, de nek en de romp spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van arm en schouder (bewegingsketen). Om de schouder en de arm goed te laten bewegen zijn er meerdere gewrichten nodig die goed functioneren en goed samenwerken. Verstoring van de onderlinge balans (verstoring van de bewegingsketen) kan tot verschillende klachten leiden.

Schouderproblemen geven vaak hevige pijn en een onvermogen te kunnen bewegen. Meestal is er nachtelijk pijn en pijn bij heffen van de arm. Er kan uitstraling zijn naar de nek, de bovenarm, de elleboog of de hand en er kunnen tintelingen zijn in de vingers. Soms lijken deze klachten op symptomen die door nekaandoeningen opgewekt kunnen worden.

De pijn veroorzaakt door schouderproblemen wordt door patiënten vaak op een andere plaats ervaren dan waar het werkelijke probleem zit (vaak in de bovenarm). Al deze factoren maken het stellen van een diagnose bij schouderklachten vaak lastig.

Bekijk de patiënteninformatie op de website Zorg voor beweging

Elleboog

De elleboog is een scharniergewricht dat in de keten van de arm (hand, elleboog, schouder) ons bijvoorbeeld in staat stelt de hand naar de mond te brengen.

Behalve deze scharnierbeweging kan de onderarm een draaibeweging maken, zodat we de handpalm naar boven of beneden kunnen draaien. Het spaakbeen en de ellepijp draaien ten opzicht van elkaar. Deze rotatiebeweging is een combinatie van bewegingen van een gewricht in de pols en in de elleboog.

Er zijn verschillende redenen voor klachten aan de elleboog. Te denken valt aan een tenniselleboog, golfelleboog, fracturen of artrose. Ook kunnen losse stukjes in het gewricht leiden tot slotklachten (op slot gaan) van de elleboog. Elleboogklachten kunnen ook een gevolg zijn van een verstoorde bewegingsketen.

Een belangrijke categorie mensen met elleboogproblemen zijn reumapatiënten.

Bekijk de patiënteninformatie op de website Zorg voor beweging

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.