09 juli 2024

Publicatie in Journal of Arthroplasty: Vergelijking definities niet-geslaagde knievervangende operatie

Op 15 mei 2024 publiceerde Journal of Arthroplasty het artikel Inadequate Classification of Poor Response After Total Knee Arthroplasty: A Comparative Analysis of 15 Definitions Using Data from the Dutch Arthroplasty Register andthe Osteoarthritis Initiative Database online.

Het onderzoek is gefinancierd met LROI-subsidie en uitgevoerd door Malou te Molder, Michelle Dowsey, José Smolders, Liza van Steenbergen, Cornelia van den Ende en Petra Heesterbeek. Zij concludeerden dat uit een vergelijking tussen 15 definities van een niet-geslaagde knievervangende operatie bleek dat het voorkomen van een niet-geslaagde knievervangende operatie sterk varieerde, afhankelijk van de gebruikte definitie. Over het algemeen was het moeilijk om een niet-geslaagde knievervangende operatie te identificeren met deze definities (lage sensitiviteit), maar de meeste definities waren wel goed in het vaststellen van wie geen problemen had na de operatie (hoge specificiteit). Omdat de verschillende definities maar matig met elkaar overlapten meten ze waarschijnlijk verschillende aspecten van een niet-geslaagde knievervangende operatie. Het gebruik van één internationale op consensus gebaseerde definitie zou het vergelijken van resultaten over de tijd en tussen orthopeden, ziekenhuizen en landen vergemakkelijken. Dit onderzoek heeft geholpen om beter te begrijpen wat patiënten bedoelen met een niet-geslaagde knievervangende operatie.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.