14 juni 2024

Predicaat Koninklijk voor de Nederlandse Orthopaedische Vereniging

Vandaag op 14 juni 2024 om 13.30 uur reikte de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit,  officieel het Predicaat Koninklijk uit aan de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Dit gebeurde tijdens het NOV Jaarcongres dat dit jaar gecombineerd met het NOF-congress (Nordic Orthopaedic Federation) plaatsvond bij het WTC in Rotterdam

Een mooie kroon op al het werk dat de leden van de vereniging de afgelopen 125 verzet hebben! De orthopedie heeft zich ontwikkeld tot het specialisme dat vandaag de dag onmisbaar is om Nederland in beweging te houden. De NOV is uiteraard zeer trots op deze maatschappelijke erkenning!

Een bewogen verhaal
Het verhaal over de NOV dat werd opgetekend om in aanmerking te komen voor het Predicaat Koninklijk is gepubliceerd in het jubileumboek ‘Een bewogen verhaal. De 125-jarige historie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging’

Een kroontje
Bij een predicaat Koninklijk hoort uiteraard een aangepast logo!125 jaar orthopedie
De Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) bestond in 2023 125 jaar. De op één na oudste orthopedische beroepsvereniging ter wereld (de Amerikaanse AOA is 11 jaar ouder) werd opgericht op 1 mei 1898. Tijdens de oprichtingsvergadering die plaats vond in Amsterdam kozen de 21 aanwezigen Adrianus Paré (1860-1934), ‘militair orthopaed’ te Arnhem, tot hun voorzitter. In de oprichtingsstatuten werd vermeld dat alle artsen ‘die zich met de beoefening van de orthopaedie, mechanotherapie, geneeskundige gymnastiek en massage bezighouden’ lid konden worden van de NOV. Pas in 1947 werd dit gewijzigd en sindsdien kunnen alleen orthopedisch chirurgen ‘gewoon’ lid worden.

Veel veranderingen
De afgelopen 125 jaar is er heel veel veranderd. De kwaliteit van de beeldvorming van het bewegingsstelsel veranderde van vage röntgenfoto’s van botstructuren tot driedimensionale CT beelden en de weke delen werden met MRI en echo voor diagnose en behandeling zichtbaar. Waar de Nederlander Antonius Mathijsen (1805 –1878), 50 jaar voor de oprichting van de NOV, het gipsverband had uitgevonden voor conservatieve behandelingen, ontwikkelde het orthopedische vakgebied zich vooral in chirurgische richting. Implantaten voor fractuurbehandeling en vervanging van gedestrueerde gewrichten werden steeds geavanceerder. De implantatie van gewrichtsprothesen is inmiddels een routine ingreep geworden in Nederland waarbij in het laatste pre-Covid jaar 2019 ongeveer 43.000 heupprothesen, 34.000 knieprothesen en 3.600 schouderprothesen werden geplaatst.

Aandoeningen
Niet alleen de geneeskunde veranderde in de 125 jaar van het bestaan van de NOV, maar ook de aandoeningen. Ossale tuberculose met de klassieke wervelkolomafwijkingen, reumatoïde artritis en poliomyelitis waren in de beginjaren van de NOV veel voorkomende aandoeningen voor de orthopedisch chirurg, maar zijn verdwenen, zeldzaam geworden of worden medicamenteus behandeld. Sporttraumatologie, operatieve fractuurbehandeling en prothesiologie zijn daarvoor in de plaats gekomen.

Samen houden we beweegzorg in beweging
De uitdaging voor de orthopedie in de komende jaren is om passende zorg te blijven leveren. Dat is niet altijd en overal een chirurgische behandeling. De eerste voorzitter van de NOV Paré stelde bij de oprichtingsvergadering in 1898 dat het conservatief orthopedisch handelen volgens hem nog te weinig aandacht kreeg. Daarom neemt de NOV het voortouw om de komende jaren beweegzorg verder vorm te geven. Met huisartsen, fysiotherapeuten en paramedici, revalidatieartsen, sportartsen, reumatologen moet een web van goede zorg worden gerealiseerd die effectief en efficiënt is voor de hele bevolking.


Jan Willem Louwerens en inkomend NOV-voorzitter Jacob
Caron nemen het Predicaat Koninklijk in ontvangst. 


Het jubileumboek ‘Een bewogen verhaal. De 125-jarige historie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging’  is te bestellen als hardcover via deze link (als code invullen 52315). Prijs: 30 euro.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.