24 mei 2024

Hoe zinvol is het gebruik van antibiotica in botcement bij totale knieprothese-ingrepen?

Op 23 mei 2024 publiceerde JAMA Network Open het artikel Periprosthetic Joint Infection After Total Knee Arthroplasty With or Without Antibiotic Bone Cement online.

Dit internationale onderzoek is uitgevoerd met onder andere LROI-data door Tesfaye Leta, Stein Atle Lie, Anne Marie Fenstad, Stein Håkon Lygre, Martin Lindberg-Larsen, Alma Pedersen, Annette W-Dahl, Ola Rolfson, Erik Bülow, Liza van Steenbergen, Rob Nelissen, Dylan Harries, Richard de Steiger, Olav Lutro, Keijo Mäkelä, Mikko Venäläinen, Jinny Willis, Michael Wyatt, Chris Frampton, Alexander Grimberg, Arnd Steinbrück, Yinan Wu, Cristiana Armaroli, Maria Adalgisa Gentilini, Roberto Picus, Mirko Bonetti, Serban Dragosloveanu, Andreea Vorovenci, Dan Dragomirescu, Håvard Dale, Christian Brand, Bernhard Christen, Joanne Shapiro, Mark Wilkinson, Richard Armstrong, Kate Wooster, Geir Hallan, Jan-Erik Gjertsen, Richard Chang, Heather Prentice, Art Sedrakyan, Elizabeth Paxton en Ove Furnes. Zij concludeerden dat het gebruik van botcement met antibiotica niet gepaard ging met een lager risico op revisie of op revisie vanwege een periprothetische infectie. Routinematig gebruik van antibiotica met botcement bij primaire totale knieprothese-ingrepen zou een niet te rechtvaardigen kostenlast voor het gezondheidszorgsysteem kunnen betekenen.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.