08 maart 2024

Gebruik en leercurve direct anterieure benadering voor totale heupprothese

Op 11 januari 2024 publiceerde Journal of Arthroplasty het artikel The Rise of the Direct Anterior Approach: Trends, Learning Curves, and Patient Characteristics of 63,182 Primary Total Hip Arthroplasties in the Dutch Arthroplasty Register (LROI) online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Luuk Rietbergen, Bart-Jan van Dooren, Wierd Zijlstra, Inger Sierevelt, Wim Schreurs, Liza van Steenbergen en Stan Vos. Zij concludeerden dat het gebruik van de direct anterieure benadering voor het plaatsten van een totale heupprothese in Nederland flink is gestegen, maar chirurgen moesten wel wennen aan deze nieuwe techniek. Over het algemeen leverde de direct anterieure benadering goede resultaten op wat betreft overleving van de prothese, maar in het begin waren er meer revisie-ingrepen nodig. Dit geeft aan dat het belangrijk is om bij de invoering van nieuwe technieken, zoals de direct anterieure benadering, aandacht te besteden aan een zorgvuldig implementatieproces, waaronder het selecteren van geschikte patiënten en goede begeleiding bij het leren van een nieuwe techniek. Ook open communiceren met patiënten over de leercurve is van belang. Deze bevindingen sluiten aan bij de wereldwijde trend van toenemend gebruik van de direct anterieure benadering.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.