16 januari 2024

Publicatie in Arthroplasty Today: Soort femurhals geeft geen verschil in kans op revisie van dual mobility cups bij totale heupprothese

Op 13 januari 2024 publiceerde Arthroplasty Today het artikel Femoral Neck Design Does Not Impact Revision Risk After Primary Total Hip Arthroplasty Using a Dual Mobility Cup online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Bart van Dooren, Rinne Peters, David Visser, Liza van Steenbergen, Koen Bos en Wierd Zijlstra. Zij concludeerden dat de kans op revisie vanwege luxatie, slijtage van de liner of loslating van de cup van een dual mobility cup of liner laag is na 10 jaar. Er was geen verschil tussen het ontwerp van de hals van de steel en de kans op revisie. Deze studie bevestigt dat de meest gebruikte femorale stelen in Nederland veilig kunnen worden gebruikt in combinatie met een dual mobility cup. Er worden dan ook geen aanbevelingen gedaan voor bepaalde ontwerpkenmerken van de femurhals in combinatie met een dual mobility cup bij een primaire heupvervanging.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.