30 november 2023

Netwerkgeneeskunde voor mensen met beweegklachten

Op 30 november 2023 publiceerde NTvG het artikel Netwerkgeneeskunde voor mensen met beweegklachten
Het ‘Beweeghuis’ en andere orthopedische initiatieven. 
Auteurs: Tim A.E.J. Boymans, Rob J.B. Vanwersch, Yoeri F.L. Bemelmans, Dirk-Jan Hofstee, Charles H.J. Wijnands en Lodewijk W. van Rhijn.
Dit artikel verschijnt in een reeks artikelen over orthopedie in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde in het kader van het 125-jarig bestaan van de NOV.

Samenvatting artikel 
De prevalentie van klachten van het bewegingsapparaat, zoals artrose en nek- of rugklachten, neemt explosief toe, waardoor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van beweegzorg in het gedrang komen. Daarnaast gaan deze klachten gepaard met een hoge ziektelast en leiden ze tot een hoog ziekteverzuim en een verminderde zelfredzaamheid. Deze ontwikkelingen vragen om een integrale, multidisciplinaire en zorglijnoverstijgende aanpak. Op het gebied van beweegzorg zijn al diverse initiatieven ontplooid, zoals het ‘Beweeghuis Netwerk’, ‘Netwerk Artrose’ en de ‘Anderhalvelijnspoli Zuyderland’. Indien de zorgevaluatie van deze initiatieven positief blijkt, bieden zij een antwoord op de uitdagingen en opdrachten die zijn beschreven in het Integraal Zorg Akkoord. Een belangrijke randvoorwaarde voor nationale opschaling is een nieuw bekostigingsmodel, waarin ook preventie en het voorkómen van zorg beloond worden.

Naar het artikel Netwerkgeneeskunde voor mensen met beweegklachten. Het ‘Beweeghuis’ en andere orthopedische initiatieven  

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.