14 oktober 2023

NOV-reactie op Telegraaf-artikel onzinnige zorg

Goed dat de Telegraaf schrijft over dat onnodige handelingen nog steeds voorkomen in Nederland. Als NOV zijn wij blij met deze aandacht die een-op-een spoort met ons beleid. Via richtlijnen en standpunten over specifieke behandelingen werkt de NOV al jarenlang, met al haar leden, aan de kwaliteit van orthopedische zorg, en dus ook aan het stoppen van onnodige behandelingen. Dat monitoren wij via de periodieke kwaliteitsvisitaties en outlier procedures. De Telegraaf bericht over meniscusoperaties die ‘geregeld onnodig plaatsvinden’. Juist die behandeling heeft de afgelopen jaren extra aandacht gekregen van de NOV. En dat dit werkt blijkt onder meer over de halvering van het aantal meniscusoperaties in de afgelopen 8 jaar (van 77.455 in 2014, naar 35.128 in 2022). 
 
De NOV keurt onnodig handelen, met mogelijke schade tot gevolg voor patiënten, af. We stellen het daarnaast heel erg op prijs als signalen van onnodige zorg ook bij ons worden gemeld. Wij zien het als onze rol om daarover in gesprek te gaan en indien nodig daarop te handelen.

Naar het artikel in Telegraaf van 14 oktober 2023

Of open het pdf-bestand van het artikel in Telegraaf van 14 oktober 2023

Zie ook het artikel op Skipr: NOV-aandacht voor onnodig behandelen heeft resultaat  
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.