29 augustus 2023

Publicatie in Journal of Shoulder and Elbow Surgery: Primaire omgekeerde schouderprothesen vanwege fracturen hebben één jaar na de operatie een hoger revisiepercentage dan vanwege degeneratieve aandoeningen

Op 14 juni 2023 publiceerde Journal of Shoulder and Elbow Surgery het artikel Primary reverse total shoulder arthroplasty for fractures requires more revisions than for degenerative conditions one year after surgery: an analysis from the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Reinier Spek, Anneke Spekenbrink-Spooren, Joost Vanhommerig, Nini Jonkman, Job Doornberg, Ruurd Jaarsma, Paul Jutte, Hugo van Veen, Arthur van Noort en Michel van den Bekerom. Zij concludeerden dat patiënten die een omgekeerde schouderprothese kregen vanwege een fractuur een hogere kans op een revisie hebben binnen één jaar na de operatie dan patiënten die een omgekeerde schouderprothese kregen vanwege degeneratieve aandoeningen. Het is aannemelijk dat dit te verklaren is doordat het behalen van een goede prothesepositie tijdens de operatie moeilijker is bij een fractuur en door de invloed van de manier waarop de fractuur heelt op het resultaat van de prothese-ingreep. Er waren geen verschillen in patiëntgerapporteerde uitkomsten tussen de groepen. Ondanks dat dit type schouderprothese nog altijd de beste behandeling is van fracturen, moeten patiënten worden ingelicht over het hogere percentage revisies binnen 1 jaar en kan dit worden meegenomen bij de gezamenlijke besluitvorming.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
 
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.