11 juli 2023

Een vergelijking tussen ongecementeerde korte stelen en standaard stelen bij totale heupprothesen

Op 7 juli 2023 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel A comparison of uncemented short versus standard stem length in total hip arthroplasty: results from the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Mirthe van Veghel, Gerjon Hannink, Jakob van Oldenrijk, Liza van Steenbergen en Wim Schreurs. Zij concludeerden dat er geen verschil is in de totale en steelrevisiepercentages, noch in de patiëntgerapporteerde kwaliteit van leven, pijn en fysiek functioneren, tussen THP’s met een korte of met een standaard steel. De korte stelen die vooral in het verleden zijn gebruikt, hebben mogelijk wel iets hogere totale en steelrevisiepercentages. Omdat de follow-up van THP’s met een korte steel nog beperkt is in Nederland, wordt aanbevolen om deze patiënten te blijven volgen.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.