26 mei 2023

Anna Prijs voor internationaal onderzoeker van orthopedische-traumatologie

Vanwege het Anna Fonds ontvangt orthopedisch chirurg Job Doornberg (1979)  op 26 mei 2023 de Anna Prijs tijdens het jubileumcongres van de 125 jarige Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) in Utrecht.

Datagedreven onderzoek

Prof. dr. Job Doornberg, sinds 2021 werkzaam in het UMC Groningen, krijgt de prijs voor zijn veelbelovend, internationaal data-gedreven onderzoek naar de optimale chirurgische aanpak en nazorg van patiënten met botbreuken, daarbij ook de waarde van Kunstmatige Intelligentie op dit gebied explorerend. 

AI in de orthopedie & traumachirurgie
Al in zijn promotie-onderzoek van het complexe elleboog-trauma (2006) was Job Doornberg gegrepen door de onvolmaaktheid van de chirurgie en dientengevolge de enorme praktijkvariatie in Nederland bij arm of beenbreuken. Tijdens zijn opleiding tot orthopedisch chirurg zag hij bij een stage in Adelaide dat aldaar ruim 80% van de patiënten met polsfracturen werd geopereerd, versus 1 op de 3 tot 7 in Nederland. Via stages in Boston en Austin (VS) en weer Adelaide zette hij een internationaal onderzoeksprogramma op, nu ‘AI in de Orthopedie & Traumachirurgie’ geheten. 

Beslisondersteuning voor fractuurpatiënten
In de diverse aangesloten klinieken wordt intensiever gebruik gemaakt van de digitale combinatie van röntgenbeelden en CT-scans met demografische en onderliggende ziekte kenmerken van een patiënt, bijvoorbeeld aanwezigheid van osteoporose. Met andere woorden, een zogenaamd Machine Learning (ML) Consortium van Orthopedische- & Trauma Chirurgen en ook Data-Wetenschappers in 3 continenten. Hierin worden data gedeeld en bewerkt, ook met vele promovendi. Het zal leiden tot beslisondersteuning voor fractuurpatiënten, zowel bij operaties als in de nazorg met potentieel beter en sneller herstel en minder her-operaties. Aldus ontwikkelt dit ML-consortium zich tot een broedplaats voor vernieuwing in de fractuur-chirurgische praktijk met hopelijk ook zicht op de toegevoegde waarde van Kunstmatige Intelligentie. Deze nieuwe inzichten zullen via publicaties en bijscholing van orthopeden en trauma chirurgen de praktijk gaan beïnvloeden. 
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.