18 april 2023

Corrie Hermannprijs 2023 uitgereikt aan prof. dr. Denise Eygendaal

Op 25 maart jl. werd de VNVA Corrie Hermannprijs 2023 uitgereikt aan prof. dr. Denise Eygendaal door prof. dr. Angela Maas. Denise Eygendaal is de eerste vrouwelijke hoogleraar orthopedie en nu ook afdelingshoofd in Nederland. Ze is oprichtster van de Ladies Society binnen de Nederlandse Vereniging voor Orthopedie, een netwerk van vrouwelijke orthopeden en arts-assistenten met als doel elkaar nader te verbinden en te versterken.  Daarnaast is ze actief binnen de wereldwijde organisatie van Women in Orthopaedics.

Facts en figures over genderdiversiteit in de orthopedie
Tijdens het symposium over genderdiversiteit voorafgaand aan de prijsuitreiking gingen diverse sprekers in op de ontwikkelingen en de achterblijvende positie van de instroom van vrouwelijk specialisten in het vakgebied orthopedie.
Binnen de gezondheidszorg in Nederland is de orthopedie een van de vakgebieden met het kleinste aantal vrouwelijke medisch specialisten. Alhoewel het percentage sinds 2010 (8,1%) groeide naar 14.1% in 2022 gaat deze ontwikkeling traag, zo vertelde Margot van der Grinten, orthopedisch chirurg uit het Erasmus MC. Ook blijkt dat vrouwen na specialisatie minder succesvol zijn in het vinden van een vaste positie en vaker een ander vakgebied opzoeken.

Beleid van bovenaf nodig
Professor Marcel Levi benadrukte dat Nederland achterblijft bij het benutten van het vrouwelijk talent. Instroom gaat te traag en talent wordt verspild en ook hier geldt dat zonder een duidelijk actief beleid van bovenaf dit niet direct zal veranderen. Er is volop bewijs dat diverse teams beter presteren op uitkomsten, klant/patiënt satisfactie, innovatie en werkplezier.

Terugblik Corrie Hermannprijs Symposium 25 maart 2023
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.