14 juli 2022

Symposium over genderdiversiteit was inspirerend!

Op 7 juli 2022 vond in Rotterdam voor het eerst een symposium over genderdiversiteit in de orthopedie plaats. Waar vooraf nog wel eens de vraag gesteld werd “is dit nou werkelijk nodig”, bleek het een zeer inspirerende avond. Na afloop beantwoordden alle deelnemers deze vraag met een volmondig “ja”. 

Het percentage vrouwen in de orthopedie is al jaren het laagst van alle medisch specialismen. Is dit dan een probleem? Onderzoek laat zien dat een diverse werkvloer een positieve invloed heeft op de productiviteit, sfeer, creativiteit, veiligheid, maar ook patiëntenzorg. Daarnaast laten we met een percentage van >70% vrouwelijke geneeskunde studenten, mogelijk een groot potentieel aan goede collega’s liggen. Ook blijken de kansen op de arbeidsmarkt voor vrouwelijke jonge klaren nog altijd een stuk slechter dan voor hun mannelijke collega’s (cijfers met dank aan Dirk Hogerzeil, VOCA). 
Ruth van Veelen legde uit wat “lack of fit” voor invloed heeft op de carrièrekansen en van Jens van Tricht hoorden de aanwezigen hoe we allemaal meer “mens” kunnen worden als we de genderstereotypen kunnen laten varen.

Tot slot was er een inspirerend verhaal van defensie-gende adviseur KLTZ Ella van de Heuvel over hoe het leger dit aanpakt: “it’s an order!”
Wellicht dat een “order” niet de oplossing is binnen de orthopedie, maar duidelijk is, met cijfers die al 10 jaar min of meer stabiel zijn, dat het niet vanzelf verandert. Wordt vervolgd! 

(Margot van der Grinten, orthopedisch chirurg, ErasmusMC)
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.