20 juni 2022

'Ziekenhuizen moeten over hun eigen schaduw heen stappen.'

Nog altijd zijn de wachtlijsten voor operaties als gevolg van de coronacrisis langer dan normaal. Is opereren in het buitenland een goede oplossing? Medisch Contact interviewde NOV-voorzitter Jan Willem Louwerens over deze vraag. Orthopedische ingrepen, zoals heup- en knieoperaties staan boven aan de NZa-lijstjes van niet-kritieke planbare operaties met de langste wachttijden. Is het dan geen aantrekkelijk alternatief om deze patiënten in het buitenland te laten opereren? Wat NOV-voorzitter Louwerens betreft niet - ook al staan er volgens hem als gevolg van het afschalen tijdens de coronagolven zo’n 50 duizend patiënten op de wachtlijst voor een orthopedische operatie. ‘Ik zou het echt een zwaktebod vinden om een grote groep patiënten in Duitsland, België of zelfs Turkije te opereren. Als NOV vinden we dat om meerdere redenen niet wenselijk.'
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.