13 oktober 2021

Anna prijs 2021 voor dr. Duncan Meuffels

Uit handen van Anna Fonds|NOREF-voorzitter Ing. Martin Kirch ontving dr. Duncan Meuffels tijdens het NOV-Jaarcongres de Anna prijs. Dr. Meuffels krijgt de prijs voor zijn gedegen onderzoek naar de aanpak van knieletsels zoals gescheurde kruisbanden en aandoeningen aan de meniscus, bij veelal jonge amateursporters en topsporters.

Knieblessures als een gescheurde kruisband of een gescheurde meniscus kunnen gepaard gaan met langdurige en invaliderende klachten. Voor (top)sporters betekent zo’n blessure vaak een langdurige onderbreking van de (top)sportcarrière en soms zelfs het einde ervan. De onderzoekslijn van dr. Duncan Meuffels heeft als doel vast te stellen welke behandelingen het meest effectief zijn. Behandelingen en de aansluitende revalidatie moeten blijvende aantasting van het kniegewricht vermijden. Meuffels onderzoekt bovendien voor welk type patiënt de verschillende behandelingen effectief zijn. Deze kennis maakt dat behandelingen meer en meer maatwerk worden. Vervolgens moeten van deze maatwerkbehandelingen ook de gunstige effecten op lange termijn worden bewezen. Met dit doel is het Centrum voor complexe knie-instabiliteit opgericht. Ook hierbij is dr. Meuffels betrokken. Behandeling en monitoring gaan bij dit centrum hand in hand, met gelijktijdige verbetering in de behandelingen en in de kennisontwikkeling. Aansluitend hierop heeft het Erasmus MC, in samenwerking met de KNVB, een centrale registratie opgezet van voorste kruisbandletsel bij professionele voetballers. 

Het motto van dr. Duncan Meuffels is: ‘Voorkom een oude knie bij een jonge patiënt met een kruisbandletsel en meniscusschade’ door bewezen en op maat (‘personalized’) behandeling.

De prijs bestaat uit een oorkonde en € 7.500, vrij te besteden door de prijswinnaar. 

De Anna prijs wordt sinds 1993 elke twee jaar uitgereikt ter aanmoediging van een toonaangevende klinische of basiswetenschapper met een excellente onderzoekslijn binnen of ten dienste van de orthopedische beroepsuitoefening. 
Een overzicht van eerdere winnaars van de Anna prijs ziet u op de NOV-website.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.