27 mei 2024

Tool Patiënten-zoals-ik uitgebreid met kunstheup

De NOV en LROI lanceerden eind 2023 de tool Patiënten-zoals-ik. Deze tool toont hoe patiënten die een prothese-ingreep achter de rug hebben dit hebben ervaren. Wat kunnen mensen weer na een operatie? Hebben ze minder pijn dan voorheen? Zo weten patiënten voor wie een dergelijke ingreep wellicht nodig is beter wat ze kunnen verwachten. De informatie is waardevol tijdens gesprekken tussen arts en patiënt om te beslissen welke behandeling het beste past. De tool is recent uitgebreid en bevat nu niet alleen informatie voor patiënten die in aanmerking komen voor een kunstknie, maar ook voor patiënten die in aanmerking komen voor een kunstheup.

Hoe werkt het?
Door vier vragen in te vullen over geslacht, leeftijdscategorie, gewicht en lengte, krijgen patiënten uitkomstinformatie te zien van patiënten met diezelfde kenmerken.
Marijke Zegers zat, als ervaringsdeskundige met een nieuwe knie, in de patiëntengroep die de ‘Patiënten-zoals-ik’-tool bekeek tijdens de ontwikkelperiode. “Ik denk dat het een mooi middel is voor patiënten om zich voor te bereiden op een gesprek met een orthopedisch chirurg. Het is goed dat het beeldend is met gekleurde poppetjes. Dat maakt het voor iedereen, inclusief laaggeletterden en anderstaligen, begrijpelijk. Het lijkt me ook een hulpmiddel voor de orthopedisch chirurg om patiënten zo goed mogelijk voor te lichten.”

Naar de tool
De tool is beschikbaar op de NOV-patiëntenwebsite: https://www.zorgvoorbeweging.nl/patienten-zoals-ik
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.