11 maart 2024

Rokers hogere kans op revisie of overlijden binnen 2 jaar na heup- of knieprothese

Op 12 februari 2024 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Smoking is associated with higher short-term risk of revision and mortality following primary hip or knee arthroplasty: a cohort study of 272,640 patients from the Dutch Arthroplasty Registry online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Joris Bongers, Maartje Belt, Anneke Spekenbrink-Spooren, Katrijn Smulders, Wim Schreurs en Sander Koëter. Zij concludeerden dat in de eerste twee jaar na het krijgen van een totale heup- of knieprothese mensen die roken een hogere kans hadden op een revisie-ingreep of zelfs overlijden. Roken op zichzelf is een belangrijke factor die bijdraagt aan deze verhoogde risico’s. Dit betekent niet dat rokers geen primaire totale heup- of knieprothese mogen krijgen, maar onderstreept wel het belang van het informeren van rokers over de extra risico’s die hiermee gepaard gaan. 

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.