07 december 2023

Podcastserie De toekomst is grijs

Wat zijn de effecten van vergrijzing? In de podcastserie De Toekomst is Grijs van Omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken. Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.

Heupoperaties niet meer altijd vanzelfsprekend
Een van de podcastafleveringen gaat over ziekenhuiszorg. In de ziekenhuiszorg zijn de effecten van vergrijzing nu al merkbaar, maar experts maken zich vooral zorgen over de toekomst. “Als we nu geen maatregelen nemen, overlijdt straks de zorg”, zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in de podcast. Ook komt er een traumachirurg aan het woord die nu al voorsorteert op de toekomst, door kritisch te kijken naar heupoperaties. Wat levert het de samenleving en de patiënt op als we niet meer als vanzelfsprekend een heupoperatie uitvoeren? Een dilemma. Artsen verbazen zich erover dat dit gesprek wordt gemeden door politiek en beleidsmakers.

Naar de podcast  
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.