11 september 2023

Publicatie in Acta Orthopaedica: Een wereldwijde vergelijking van het gebruik van botcement met antibiotica en systemische antibiotica profylaxe bij totale knieprothese-ingrepen

Op 9 augustus 2023 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel The use of antibiotic-loaded bone cement and systemic antibiotic prophylactic use in 2,971,357 primary total knee arthroplasties from 2010 to 2020: an international register-based observational study among countries in Africa, Europe, North America, and Oceania online.

Het onderzoek is uitgevoerd met data van 16 registers waaronder LROI-data door Tesfaye Leta, Anne Fenstad, Stein Lygre, Stein Lie, Martin Lindberg-Larsen, Alma Pedersen, Annette W-Dahl, Ola Rolfson, Erik Bülow, James Ashforth, Liza van Steenbergen, Rob Nelissen, Dylan Harries, Richard De Steiger, Olav Lutro, Emmi Hakulinen, Kijo Mäkelä, Jinny Willis, Michael Wyatt, Chris Frampton, Alexander Grimberg, Arnd Steinbrück, Yinan Wu, Cristiana Armaroli, Marco Molinari, Roberto Picus, Kyle Mullen, Richard Illgen, Ioan Stoica, Andreea Vorovenci, Dan Dragomirescu, Håvard Dale, Christian Brand, Bernhard Christen, Joanne Shapiro, Mark Wilkinson, Richard Armstrong, Kate Wooster, Geir Hallan, Jan-Erik Gjertsen, Richard Chang, Heather Prentice, Elizabeth W Paxton en Ove Furnes. Zij concludeerden dat het gebruik van botcement met antibiotica bij primaire totale knieprothese-ingrepen varieert tussen landen. Wel kan geconcludeerd worden dat gentamicine het meest gebruikte antibioticum is in botcement. Ook zien ze dat botcement met antibiotica in combinatie met systemische antibiotica profylaxe gebruikelijk is in veel landen. Maar het type botcement met antibiotica en type, dosis en duur van systemische antibiotica profylaxe varieert tussen deelnemende landen. Op deze beschrijvende studie zal een tweede studie volgen waarin gekeken wordt naar de kans op revisie van een totale knieprothese met botcement met of zonder antibiotica.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.