05 september 2023

Publicatie in Osteoarthritis & Cartilage: Socio-economische ongelijkheden in zelf-gerapporteerde uitkomsten van patiënten met een totale heup- of knieprothese vanwege artrose

Op 1 september 2023 publiceerde Osteoarthritis & Cartilage het artikel Socioeconomic inequalities in patient-reported outcome measures of Dutch primary hip and knee arthroplasty patients for osteoarthritis online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Joshua Bonsel, Max Reijman, Jan Verhaar, Liza van Steenbergen, Mathieu Janssen en Gouke Bonsel. Zij concludeerden dat patiënten met een totale heup- of knieprothese met de laagste socio-economische status (SES) preoperatief de slechtste zelf-gerapporteerde gezondheidstoestand hadden. Dit zette door in een gemiddeld verminderd herstel. Dit nadelige effect van SES was op elk meetmoment ongeveer net zo groot als het hebben van een Charnley score C: meerdere gewrichten aangedaan of verminderd kwaliteit van leven door artrose. Vervolgonderzoek moet aantonen of het verschillend gebruik van benadering en wel of niet gebruik van cement naar SES bij patiënten met een totale heupprothese dit effect kan verklaren.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.