20 juli 2023

In memoriam Ben Veraart

Op 1 juli 2023 is dr. Ben Veraart, orthopedisch chirurg, op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Hilversum.

Ben Veraart volgde zijn opleiding tot orthopedisch chirurg bij professor San Georgi in Nijmegen, de eerste hoogleraar orthopedie in Nederland. Van 1974 tot aan zijn pensionering in 1996 werkte hij 
bij het OLVG in Amsterdam, met als specialisatie de wervelkolom. Hij was de grondlegger van het multidisciplinaire scolioseteam en een van de eerste behandelaars in Nederland die scolioseoperaties bij kinderen uitvoerde. Hij leidde in Amsterdam veel orthopedisch chirurgen op en stond bekend als een goede trainer die ruimte liet voor assistenten en bijvoorbeeld assistenten nieuwe chirurgische technieken liet introduceren, die hij met oprechte interesse volgde. Van 1981 tot 1987 was Ben Veraart voor de NOV actief in het Concilium Orthopaedicum. Van 1986 tot 1996 was hij onze afgevaardigde in de Acta Orthopaedica waarmee intensieve samenwerking ontstond. Van 1976 tot 1979 was Ben Veraart voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV). In 1994 werd Ben benoemd als Lid van Verdienste.

Hij had veel buitenlandse contacten en was een zeer actief lid binnen SICOT, wat onder andere resulteerde in het voorzitterschap van het organiserend comité van het SICOT-wereldcongres in 1996, dat in Amsterdam werd gehouden. Hij leidde de commissie destijds indrukwekkend, elegant maar directief. Dit resulteerde in een groots congres dat werd geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, toentertijd Koningin der Nederlanden.
Daarnaast was hij jarenlang lid van de Editorial Board of International Orthopaedics.

Ben Veraart was een erudiet persoon met naast orthopedie een grote belangstelling voor kunst en cultuur. Hij was onder meer regelmatig aanwezig in de concertzaal in Amsterdam waar hij genoot van de muziek.

Moge hij in vrede rusten.

Jan Willem Louwerens
(Met dank aan Albert van Kampen en Jaap Willems)  
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.
}