10 juli 2023

Orthopedie in de media

Ernstig tekort aan medische hulpmiddelen: ‘Patiënten konden niet worden geopereerd’
AD, 1 juli 2023
LINDA.nl, 1 juli 2023
Een knieoperatie die niet kan doorgaan omdat de juiste maat prothese er niet is. Een arts die misprikt omdat er ineens een andere naald ligt. Ziekenhuizen komen dagelijks tientallen medische hulpmiddelen tekort. De problemen zijn groot en oplossingen niet eenvoudig, zo leert een rondgang van het Algemeen Dagblad langs betrokkenen. Het afgelopen jaar moesten ziekenhuizen sommige operaties afzeggen, omdat niet alle materialen er waren. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het oosten van het land, waar orthopeden worstelden met een tekort aan knieprothesen, vertelt Jan Willem Louwerens, voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). ‘Het ging om een grote maat knieprothese, dus die patiënten konden niet worden geopereerd.’ Een alternatief was niet meteen voorhanden. ‘Je bent als arts gewend aan een bepaalde prothese. Dan stap je niet zomaar over op iets anders. Je kunt niet zomaar even wisselen zoals bij een tennisracket’, stelt Louwerens in het AD. Ook LINDA.nl bericht over tekorten n.a.v. de publicatie in het AD.
Naar het artikel in het AD
Naar het artikel op LINDA.nl

Over een paar jaar is artrose de meest voorkomende chronische aandoening (en dit is waarom) 
Margriet, 2 juli 2023
Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben last van artrose in een of meerdere gewrichten. Volgens Roel Custers, orthopedisch chirurg bij het UMC Utrecht, is het over een paar jaar zelfs de meest voorkomende chronische aandoening in ons land. ‘Overgewicht is een belangrijke oorzaak. En mensen worden steeds ouder. Er zijn simpel gezegd dus meer mensen die last krijgen van hun gewrichten.’ 
Naar het artikel in de Margriet
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.