12 juni 2023

Publicatie in The Journal of Arthroplasty: Soorten prothese-oppervlak en revisiepercentage bij ongecementeerde totale knieprothesen

Op 8 juni 2023 publiceerde The Journal of Arthroplasty het artikel Association between surface modifications for biologic fixation and aseptic loosening of uncemented total knee replacements online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Raymond Puijk*, Rachid Rassir*, Inger Sierevelt, Anneke Spekenbrink-Spooren, Rob Nelissen en Peter Nolte. Zij concludeerden dat ongecementeerde TKP’s vier verschillende soorten prothese-oppervlakken hadden. Ongecementeerde TKP’s met poreus metalen oppervlak en Hydroxyapatite coating werden het minst vaak gereviseerd voor aseptische loslating binnen 10 jaar, terwijl TKP’s met ruw metaal en titaniumnitride coating het vaakst werden gereviseerd. Ongecementeerde TKP’s met ruw metaal zonder coating of met titaniumnitride coating hebben een hogere kans op revisie voor aseptische loslating dan gecementeerde TKP’s. Daarentegen hebben ongecementeerde TKP’s met een poreus metalen oppervlak zonder coating een lager risico en TKP’s met poreus metalen oppervlak en Hydroxyapatite coating een vergelijkbaar risico op revisie voor aseptische loslating in vergelijking met gecementeerde TKP’s. Deze resultaten suggereren dat de ontwikkeling van verschillende soorten oppervlakken van ongecementeerde TKP's het risico op revisie kan verminderen. Dit betekent dat moderne prothesen mogelijk een vergelijkbaar risico op revisies hebben als gecementeerde prothesen.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.