18 mei 2023

Nederland is een gecertificeerd handchirurg rijker

Orthopedisch chirurg Anne Spaans, werkzaam bij de Sint Maartenskliniek, heeft in mei 2023 succesvol het examen van de European Board of Hand Surgery afgelegd. Hiermee is zij Europees gecertificeerd handchirurg geworden, ofwel Fellow of the European Board of Hand Surgery.

Het examen vond dit jaar plaats in Rimini voorafgaand aan het jaarlijkse congres van de FESSH (Federation of European Societies for Surgery of the Hand): de overkoepelende federatie van alle Europese verenigingen voor hand- en polschirurgie.

In Nederland zijn er enkele tientallen handchirurgen die dit certificaat ook hebben behaald, grotendeels van oorsprong plastisch chirurgen. Er zijn nu bijna 20 orthopeden met deze erkenning.

Achtergrond

Het examentraject van de European Board of Hand Surgery bestaat uit verschillene fases.

Bij aanmelding wordt de achtergrond van de kandidaat gecheckt aan de hand van zijn of haar “portfolio” met hier een beschrijving van de gevolgde opleiding en (na) scholing (een zogenaamd fellowship op hand-polsgebied na de opleiding tot plastisch of orthopedisch chirurg is bijvoorbeeld verplicht) en de aantallen en verschillende soorten hand- en polsoperaties die zijn uitgevoerd, waarbij er verplichte minimale aantallen per categorie ingreep zijn gesteld. Als die check positief verloopt, mag de kandidaat naar de laatste ronde: drie mondelinge examens met per examen twee examinatoren, die uit heel Europa komen. 
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.