17 mei 2023

FRAIL-HIP studie genomineerd voor Wetenschaps- en innovatieprijs van de FMS

De drie nominaties voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten zijn bekend. In willekeurige volgorde: de eerste genomineerde is de DHOPE-DCD trial (chirurgen) over verminderen van galwegcomplicaties na levertransplantatie. De tweede is de FRAIL-HIP studie (samenwerking tussen klinisch geriaters, orthopeden en chirurgen) over het wel of niet opereren van heupfracturen bij kwetsbare ouderen. De derde nominatie is de REMAP-CAP studie (intensivisten) over behandeling van COVID-19 patiënten op de ic met tocilizumab of sarilumab. Wie straks de bokaal in ontvangst mag nemen, blijft nog even spannend. Op 22 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

FRAIL-HIP studie (samenwerking tussen klinisch geriaters, orthopeden en chirurgen): Is het opereren van een heupfractuur bij zeer kwetsbare ouderen van toegevoegde waarde?  

Tien procent van de patiënten met een heupfractuur in Nederland is zo kwetsbaar dat ze meestal binnen een maand na de breuk al overlijden. Deze patiënten werden tot nu toe wel nog geopereerd, maar het is de vraag of dat zinvol is gezien de veelvuldige complicaties na de operatie. Deze studie toonde aan dat bij deze groep patiënten die na zorgvuldig samen beslissen niet geopereerd werden, de kwaliteit van leven behouden bleef en de kwaliteit van hun sterfbed goed was. Als gevolg van deze studie wordt nu in overleg tussen arts en patiënt/familie vaker afgezien van operatie bij patiënten die dat, in het licht van hun aandoeningen, ook niet meer wensen. 

Onderzoekers: Pieter Joosse, Hanna Willems, Taco Gosens, Sverre Loggers, Romke van Balen, Esther van Lieshout, Suzanne Polinder, Kees Jan Ponsen, Marc van Ree, Jeroen Steens, Michiel Verhofstad, Rutger Zuurmond.

Bekijk de video waarin onderzoekers Hanna Willems (klinisch geriater) en Taco Gosens (orthopedisch chirurg) meer vertellen over dit onderzoek en de resultaten.

Lees meer over de FRAIL-HIP-studie

Naar het bericht over de drie nominaties
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.