23 februari 2023

RIVM-gids elektromagnetische velden en medische hulpmiddelen

RIVM heeft in 2019 de gids ‘Elektromagnetische velden en medische hulpmiddelen’ gepubliceerd. Een recente vraag van een patiënt met een heupimplantaat, die zelf op de hoogte was van de risico's maar het opviel dat die niet door de behandelend chirurg werden genoemd, was aanleiding om de gids ook bij de orthopedie onder de aandacht te brengen.

De gids gaat in op risico's van elektromagnetische velden door interactie met actieve medische hulpmiddelen (bijvoorbeeld pacemaker, ICD, neurostimulator) en met passieve medische hulpmiddelen met metalen delen (bijvoorbeeld kunstgewrichten, botpennen, wervelstabilisatoren).
Elektromagnetische velden die sterk genoeg zijn om risico's te geven voor dragers van passieve metalen medische hulpmiddelen komen vooral voor op bepaalde werkplekken (denk aan lassen, inductieverwarming, sterke radiozenders) of bij bepaalde apparatuur in ziekenhuizen (bijvoorbeeld MRI, hyperthermie, lipolyse).

In het kader van de nazorg voor patiënten met een gewrichtsprothese willen we u graag wijzen op de gids en bijbehorende factsheet.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.