25 november 2020

NWO-subsidie voor onderzoek naar technologische oplossingen en bewustwording AMR

Een interdisciplinair internationaal consortium onder leiding van MUMC+ onderzoeker dr. Chris Arts gaat de komende 6 jaar onderzoek doen naar nieuwe technologische oplossingen voor het explosief toenemende probleem van antimicrobiële resistentie (AMR). Het onderzoek richt zich op maatschappelijk bewustwording van AMR en op de ontwikkeling van alternatieven voor traditionele antibiotica, door toepassing van nieuwe materiaaltechnologie. 
In het kader van de Nationale Wetenschapsagenda verstrekt NWO een subsidie van 9.8 miljoen euro aan het DARTBAC-project: Dutch Antimicrobial Resistance Technology development and Biofilm Assessment Consortium. Aanvullend dragen de industrie partners van het DARTBAC-consortium nog eens een additionele bijdrage van 1.3 miljoen euro bij aan het budget. 


Antimicrobiële resistentie (AMR) waarbij bacteriën in toenemende mate resistent zijn tegen antibiotica is wereldwijd een explosief toenemend probleem. AMR vergroot het risico op levensbedreigende infecties na een operatie met als gevolg slechtere behandelresultaten en mede hierdoor een toename van de gezondheidszorgkosten. “Als bijna iedereen dit probleem blijft onderschatten, zullen er in 2050 wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van AMR”, vertelt Dr. Chris Arts, “en dit zijn nog voorzichtige schattingen. De laatste 20 jaar zijn er geen nieuwe antibiotica meer op de markt gekomen. Daarom is het zo belangrijk dat we onderzoek gaan doen naar alternatieve technologieën om het gebruik van antibiotica terug te dringen.”

Voor de orthopedie is dit een zeer interessante ontwikkeling! De NOV is partner van het interdisciplinaire Consortium. 

Lees meer op de website van DARTBAC
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.