Diagnosethesaurus

De Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus zijn de landelijke standaarden voor de registratie van medische diagnosen en verrichtingen. De thesauri, ontwikkeld en beheerd door DHD, bestaan uit lijsten met uniforme termen die worden ingeladen in het epd. Hierdoor kunnen artsen en andere zorgprofessionals de termen aan de bron vastleggen in de taal die zij in de praktijk gebruiken.

Omdat iedereen volgens dezelfde standaarden registreert, kan de informatie soepel worden uitgewisseld en voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zorg, onder meer omdat de uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners en met patiënten eenvoudiger en eenduidiger wordt. Tevens kunnen de thesauri wetenschappelijk onderzoek versnellen en de kwaliteit van stuur- en benchmarkinformatie verhogen. Dit kan mede doordat de thesauri gebaseerd zijn op de internationale standaard SNOMED CT. Het maken van (patiënt)selecties wordt hierdoor eenvoudiger.

De Diagnosethesaurus is in afstemming met de NOV geschikt gemaakt om de kwaliteitsregistratie LROI te vullen vanuit de bronregistratie van de arts. Hiervoor zijn zo’n 80 nieuwe diagnosetermen opgenomen in 2021.

Op de website van DHD vindt u meer informatie over de Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus in de vorm van een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen. Voor de Verrichtingenthesaurus is ook een korte video gemaakt met extra toelichting.

Stuit u bij het gebruik van de thesauri op verbetermogelijkheden? Daarvoor is een wijzigingsproces vastgesteld, goedgekeurd door de Federatie van Medisch Specialisten (onderdeel van het DHD-bestuur). U kunt via de Beroepsbelangencommissie (BBC) van de NOV een wijzigingsverzoek indienen (nov@orthopeden.org).

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.