Doel

Waar is het ASAP-document voor bedoeld?

Zonder pijn kunnen bewegen is niet alleen essentieel voor het welbevinden van de persoon, maar is bijna net zo belangrijk voor het gezin, de vrienden van die persoon en is ook van groot belang voor de hele maatschappij. Dit is niet bekend bij het grote publiek en weegt niet altijd zwaar bij de mensen die het beleid in de gezondheidszorg maken. De orthopedisch chirurg wil zo goed mogelijk opkomen voor de belangen van deze patiënten en vraagt hier veel meer aandacht voor. Immers: “Orthopedie houdt Nederland in beweging”.

Tijdens de COVID-19 pandemie werden de geplande behandelingen van onze orthopedische patiënten regelmatig terzijde geschoven met de opmerking “die knieën en heupen kunnen wel wachten”, wij hebben echter de stellige indruk gekregen dat men het nadelige effect van uitstel van deze behandelingen voor onze patiënten onderschat.

Dit document bevat patientverhalen die de aanzet zijn geweest tot ASAP en algemene informatie over de ziektelast van orthopedische aandoeningen. Voor gebruik in de praktijk zijn een presentatie gemaakt en stellingen geformuleerd over de maatschappelijke waarde van orthopedische behandelingen. Bedoeld om assertief de discussie aan te gaan met alle denkbare partijen waar het gaat om het belang van orthopedische zorg. De stellingen zijn kort en krachtig geformuleerd, hierdoor ontbreekt het soms aan de context. Bij iedere stelling vindt u de referentie voor meer achtergrond, wanneer nodig.

Het is primair voor gebruik door leden van de NOV. Heeft u stellingen of patientenverhalen die het belang van orthopedische zorg voor onze patiënten illustreert mail deze dan naar nov@orthopeden.org.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.