06 februari 2025

Toename mensen met gewrichtsprothesen

Het aantal mensen in Nederland met een prothese in een gewricht, is de afgelopen decennia zo sterk toegenomen dat bijna iedereen wel iemand kent die een “nieuwe” heup of knie heeft. Momenteel heeft naar schatting 1 op de 12 mensen van boven de 40 jaar een prothese laten plaatsen in een versleten gewricht. Bij 80-plussers is dat aantal nog veel hoger en heeft naar schatting 1 op de 3 mensen een gewrichtsprothese. Deze cijfers komen uit het recent gepubliceerde onderzoek van Van Veghel et al, dat voor het eerst een duidelijk beeld schetst van de omvang van het aantal gewrichtsprothesen in Nederland.

Het onderzoek, gebaseerd op gegevens van de Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), toont een duidelijke toename van het aantal Nederlanders met een gewrichtsprothese. In de afgelopen 15 jaar is het aantal 40-plussers met een prothese ongeveer verdubbeld. Er lopen momenteel ongeveer 1 miljoen Nederlanders rond met een gewrichtsprothese.

Gewrichtsprothesen geven grote gezondheidswinst

Het vervangen van een versleten gewricht door een kunstheup of kunstknie heeft voor patiënten een enorme invloed op de kwaliteit van leven en het levensgeluk. Mensen zijn na de operatie verlost van de pijn en kunnen vrijwel direct beter bewegen. Als gevolg van deze orthopedische ingrepen kunnen patiënten zichzelf weer redden, worden ze sociaal en in het werk weer actief en blijven zij langer vitaal en gezond! 
Beweging levert de Nederlandse maatschappij een enorme winst op, waarschijnlijk meer dan campagnes om te stoppen met roken!

Toenemende behoefte aan gewrichtsprothesen

Wat betekenen de cijfers uit het onderzoek nu voor de orthopedische zorg in Nederland? Jacob Caron, voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), zegt naar aanleiding van dit onderzoek: “Als gevolg van de enorme vergrijzing en toename van mensen met overgewicht zal het aantal Nederlanders met invaliderende klachten als gevolg van pijnlijke slijtage van gewrichten, de komende jaren sterk stijgen. Om Nederland mobiel te houden zal het aantal orthopedische prothese operaties in gelijke tred moeten stijgen. Het is voor onze orthopedische patiënten van groot belang dat zorgaanbieders en beleidsmakers tijdig inspelen op deze ontwikkeling. Na de COVID-pandemie zijn de rampzalige gevolgen van het uitstellen van orthopedische behandelingen duidelijk geworden: patiënten zijn op lange wachtlijsten terecht gekomen en steeds verder achteruit gegaan. Dat heeft bij onze patiënten geleid tot onnodig veel en lang pijn lijden, psychische problemen (neerslachtigheid en depressie), een forse vermindering van kwaliteit van leven en minder goede resultaten van operaties. De uitdaging om de toegankelijkheid van zorg voor patiënten met invaliderende gewrichtsslijtage te waarborgen zal de komende jaren sterk groeien. Daardoor dreigen onze Nederlandse orthopedische patiënten, maar ook de Nederlandse maatschappij grote gezondheidsrisico’s te lopen.”

Het artikel over het onderzoek waarnaar verwezen wordt in dit persbericht is verschenen in het tijdschrift Bone & Joint:
- How many people in the Netherlands live with a hip, knee, or shoulder replacement? prevalence estimates using data from the Dutch Arthroplasty Register (LROI) and Statistics Netherland
Auteurs: Mirthe H. W. van Veghel, Liza N. van Steenbergen, Maaike G. J. Gademan, Wilbert B. van den Hout, B. W. Schreurs, Gerjon Hannink.
Interessante artikelen over de kwaliteit van leven bij patiënten die wachten op een prothese-operatie en over de maatschappelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld:
- Significant deterioration in quality of life and increased frailty in patients waiting more than six months for total hip or knee arthroplasty. A cross-sectional multicentre study (verschenen in the Bone & Joint Journal)
- The cost of inaction on physical inactivity to public health-care systems: a population-attributable fraction analysis (verschenen in The Lancet)
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.