13 juli 2023

Geen verschil in patiëntgerapporteerde uitkomsten tussen patiënten met en zonder patellacomponent

Op 5 juni 2023 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel No difference in 1-year improvement of patient-reported physical functioning and pain between resurfaced and unresurfaced patellae: analysis of 17,224 primary total knee arthroplasties in the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Bart Robben, Astrid de Vries, Liza van Steenbergen, Rob Nelissen en Reinoud Brouwer. Zij concludeerden dat er geen verschillen gevonden zijn in de verbetering in patiëntgerapporteerde uitkomsten tussen TKP’s met en zonder een patellacomponent. Kleine verschillen zijn gevonden in het voordeel van TKP’s zonder patellacomponent voor de cruciate retaining prothese en de Genesis II prothese. Deze verschillen zijn zo klein dat deze niet klinisch relevant te noemen zijn. Deze studie draagt bij aan het groeiende bewijs dat het plaatsen van een patellacomponent niet samenhangt met betere klinische uitkomsten na een TKP.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.