08 november 2022

Publicatie in Acta Orthopaedica: De chirurgische leercurve voor de voorste benadering bij het plaatsen van een totale heupprothese is 100 ingrepen

Op 27 september 2022 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel The learning curve of the direct anterior approach is 100 cases: an analysis based on 15,875 total hip arthroplasties in the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Rinne Peters, Bas ten Have, Kyrill Rykov, Liza van Steenbergen, Hein Putter, Marijn Rutgers, Stan Vos, Bob van Steijnen, Rudolf Poolman, Stephan Vehmeijer en Wierd Zijlstra. Zij concludeerden dat er sprake is van een duidelijke leercurve bij het plaatsen van een totale heupprothese via de voorste benadering. Ze vonden een 64% verhoogd risico op revisie voor de eerste 50 ingrepen per orthopedisch chirurg. Voor de 50e tot 100e ingreep was dit risico 30% verhoogd, maar dit verschil was statistisch niet significant. Vanaf 100 ingrepen bleef het risico op revisie constant.Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.