01 november 2022

Nieuwe zorgactiviteit voor een meniscushechting

Vanaf 1 januari 2024 zal, op verzoek van de NOV, een nieuwe zorgactiviteit voor de meniscushechting geïntroduceerd worden door de NZa. Dit zal gebeuren onder de naam ‘Meniscopexie (038645)’. De NZa is voornemens om deze wijziging door te voeren in RZ24a.

Aanleiding
De aanleiding voor het verzoek was het gebrek aan een passende zorgactiviteit voor een meniscushechting. Tot op heden wordt een meniscushechting vaak gedeclareerd via de codes voor menisectomie of voor de uitgebreide arthrotomie, welke door de grouper vaak herleid worden naar een menisectomie. Aangezien de kosten van een meniscushechting hoger uitvallen dan die voor een menisectomie, is een nieuwe zorgactiviteit wenselijk.

Nut meniscushechting
Een meniscushechting kan bijvoorbeeld uitgevoerd worden om de meniscus te behouden als beschermer voor het kraakbeen. Dit zal leiden tot het behoud van het kniegewricht van met name jongere patiënten en hen beschermen tegen vroegtijdige artrose en toekomstige dure operatieve ingrepen.

Zelf onderhandelen
Aangezien de meniscushechting als zorgactiviteit in het B-segment valt, dient iedere instelling de tarieven zelf te onderhandelen met de zorgverzekeraar.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de nieuwe zorgactiviteit of heeft u vragen? Neem dan contact op via nov@orthopeden.org
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.
}