11 oktober 2017

Mathijsenprijs voor dr. Geert Buijze

Tijdens het NOV-Najaarscongres op 12 oktober in Veldhoven kreeg dr. Geert Buijze de Mathijsenprijs uitgereikt. Hij ontving de prijs voor zijn werk over scaphoïdfracturen. In 2008 ontving Buijze de Toptalent promotiebeurs van de NWO. In het Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School in Boston en het AMC deed hij promotieonderzoek naar de diagnsotiek en behandeling van scaphoïdfracturen. In 2012 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. De titel van zijn proefschrift is Scapoid Fractures. Anatomy, Diagnosis and Treatment.

Resultaat
Het belangrijste resultaat is het feit dat een functionelere vorm van conservatieve behandeling kan worden aangeboden aan patiënten met een scaphoïdfractuur. Dit wordt nu langzaam nationaal en internationaal doorgevoerd. Het draagvlak voor het onderzoek is groot doordat Buijze de samenwerking heeft gezocht met enkele van de meest gerenommeerde chirurgen ter wereld en een brug heeft geslagen naar een krachtige samenwerking tussen orthopeden, traumachirurgen en plastisch handchirurgen. Als vervolg op zijn proefschrift werd Buijze samen met prof. dr. Jesse Jupiter editor-in-chief van een Evidence Based Mannagement boek over scaphoïdfracturen. Meer dan 90 auteurs uit 19 landen leverden hun bijdrage en er werd gelegenheid gecreëerd voor een tiental jonge onderzoekers en promovendi om systematic reviews te publiceren. De eerste druk en e-book publicatie wordt verwacht in november.

Toekomst
Toekomstige projecten zijn in ontwikkeling voor artroscopische behandeling van scaphoìd pseudoartroses gedurende een fellowship bij prof. dr. P.C. Ho in Hong Kong. Daarnaast wil Buijze dynamische 4D beeldvorming van de pols ontwikkelen.  

Mathijsenprijs
Dat Buijze gegrepen is door het scaphoïd - een klein botje in de pols - blijkt wel uit bovenstaande. Voor zijn baanbrekende werk beloont de NOV hem met de Mathijsenprijs. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld aan een (buiten)gewoon lid voor een bijzondere wetenschappelijke publicatie of proefschrift. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 3.000 en wordt elke 3 jaar uitgereikt. 

Voorgaande prijswinnaars
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.