15 februari 2019

Definitie revisie

In de jaarrapportage en in ander wetenschappelijk onderzoek wordt steeds vaker gekeken naar revisie-ingrepen en de overleving van een prothese. Voor de betrouwbaarheid van de resultaten is het essentieel om de juiste definities te hanteren. Immers: alleen als  de revisies goed geregistreerd worden, kunnen we de overleving van prothesecomponenten volgen.

De definitie voor een revisie-ingreep is: elke toevoeging, vervanging of verwijdering van een of meerdere componenten van de prothese. Dat het vervangen van de femursteel van een heupprothese hieronder valt, is over het algemeen wel bekend en dit wordt ook wel als zodanig geregistreerd. De bijplaatsing van een patellacomponent of het verwijderen van alle componenten zonder iets terug te plaatsen (girdlestone situatie) worden echter niet altijd geregistreerd. Toch vallen beide voorbeelden ook onder de definitie van een revisie. Zo zijn er meer voorbeelden. We hebben de aandachtspunten nog eens voor u op een rij gezet in het document Aandachtspunten bij definities van primaire en revisie-ingrepen.

In de output van de LROI proberen we zoveel mogelijk onderscheid te maken tussen grote revisies (waarbij de vaste onderdelen van de prothesen zijn gewisseld of verwijderd) en kleinere revisie-ingrepen (waarbij alleen iets is gewijzigd of toegevoegd aan de ‘losse’ componenten). U ziet deze categorieën ook terug in uw dashboard zodat u nog meer inzicht heeft in uw gegevens. 

De definities in het kort:
Primaire ingreep: eerste plaatsing van een prothese(component) ter vervanging van het oorspronkelijke gewricht;
Revisie-ingreep: elke verandering (plaatsing, vervanging en/of verwijdering) van één of meerdere componenten van de prothese.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.