Classificatie prothesen

Er blijkt variatie te zijn in de resultaten die we bereiken met de verschillende prothesen. In het kader van het vergroten van de transparantie wil de NOV alle beschikbare orthopedische implantaten in Nederland volgens een vast stramien beoordelen en categoriseren. Hiervoor hebben we een commissie ingesteld; de COIC (Commissie Orthopedische Implantaten Classificatie).

Uiteindelijk moet de classificatie leiden tot betere informatie over de lange termijnresultaten van een specifieke prothese. Voor de heupprothesen zijn de gegevens sinds 2013 beschikbaar en voor de knie sinds 2016.

Heup

Bij het ordenen van de heupprothesen maakt de NOV gebruik van principes van de internationaal erkende NICE criteria (National Institute for health and Clinical Excellence) van de NHS (National Health Service) van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij wordt gekeken naar de classificatie van de Orthopaedic Data Evaluation Panel (ODEP) en naar resultaten uit de openbare gewrichtsimplantatenregisters. De NOV heeft gekozen voor een indeling van heupprothesen in drie groepen (1A, 1B en 2).

Sinds 2015 heeft de NOV een zetel in de ODEP. Geleidelijk gaan we de werkwijze van ODEP overnemen, zij het in vereenvoudigde NOV-vorm. Vooralsnog zal de ODEP-classificatie vertaald worden naar de bekende NOV-indeling, waarbij ODEP 10A en 10A* overeenkomen met NOV 1A en ODEP 5A, 7A en 10B overeenkomen met NOV 1B. Prothesen die niet in de ODEP zijn opgenomen, maar bijvoorbeeld op basis van registraties uit Engeland, Australië en Scandinavië zijn opgenomen in de NOV-classificatielijst, zullen we in 2017 niet meer meenemen in de NOV-beoordeling.

Classificatie heup 2017 

Knie
Bij het ordenen van de knieprothesen maakt de NOV gebruik van principes van de internationaal erkende NICE criteria (National Institute for health and Clinical Excellence) van de NHS (National Health Service) van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij wordt gekeken naar de classificatie van de Orthopaedic Data Evaluation Panel (ODEP) en naar resultaten uit de openbare gewrichtsimplantatenregisters. De NOV heeft gekozen voor een indeling van knieprothesen in drie groepen (1A, 1B en 2).

Sinds 2015 heeft de NOV een zetel in de ODEP. Geleidelijk gaan we de werkwijze van ODEP overnemen, zij het in vereenvoudigde NOV-vorm. Vooralsnog zal de ODEP-classificatie vertaald worden naar de bekende NOV-indeling, waarbij ODEP 10A en 10A* overeenkomen met NOV 1A en ODEP 5A, 7A en 10B overeenkomen met NOV 1B. Knieprothesen die niet in de ODEP zijn opgenomen, maar bijvoorbeeld op basis van registraties uit Engeland, Australië en Scandinavië zijn opgenomen in de NOV-classificatielijst, zullen we in 2018 niet meer meenemen in de NOV-beoordeling.

Classificatieknie 201


Beschikbare downloads


Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.