Samen beslissen

Patiënten en artsen willen graag ‘samen beslissen’. Het gebeurt steeds meer, maar kan nog beter. Soms voelt het ook nog niet genoeg als ‘samen’. Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer belangrijk.
De Federatie voor Medisch Specialisten en de Patiëntenfederatie Nederland zijn een campagne gestart en de NOV ondersteunt deze van harte. Er is een website met advies voor artsen en patiënten en campagnemiddelen: www.begineengoedgesprek.nl.

 

NOV en Samen beslissen

  • De NOV heeft twee websites voor patiënten:
    www.zorgvoorbeweging.nl met informatie over allerlei orthopedische aandoeningen.
    www.mijnheupprothese.nl met patiënteninformatie voor mensen die een heupprothese hebben of krijgen.
  • Samen met de Federatie voor Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelde de NOV consultkaarten voor patiënten met artrose (slijtage) van de heup of de knie. Deze helpen de patiënten en hun behandelaars om de mogelijkheden voor behandeling te bespreken.
  • Het document Verstandige keuzes binnen de orthopedie is onderdeel van het programma Verstandig kiezen. De Federatie Medisch Specialisten en ZonMw willen met dit programma medisch specialisten en patiënten stimuleren om in gesprek te gaan over het nut en de noodzaak van zorgmogelijkheden. Meer info op de website www.verstandigkiezen.nu.