30 maart 2023

Orthopedie in de media

Er is heel wat aandacht voor orthopedie in de media deze weken, vanuit verschillende invalshoeken. Hier een overzichtje:

Je weet dat je transparant moet zijn. Interview met orthopeed Freerk Jonkers
Federatiemagazine Medisch Specialist, maart 2023
Dit interview is opgenomen in het dossier 'Hoe blijf ik onafhankelijk?' over de logische gevolgen en risico’s die samenwerking met andere partijen met zich meebrengt. Freerk Jonkers: ‘In ons geval zijn bijvoorbeeld de contracten voor implantaten, kunstknieën en dergelijke een belangrijk aandachtspunt. 

Tragische persoonsverwisseling
Medisch Contact, 2 maart 2023 
Via LROI-gegevens werd de identiteit van een overledene vastgesteld. De nabestaanden kregen daarmee zekerheid en rust. Orthopeden kunnen dus ook in de forensische sfeer van nut zijn! Dit artikel is geschreven door:
- Hans André Schuppers, orthopedisch chirurg, OCON Orthopedische kliniek
- Reza Gerretsen, arts-antropoloog
- Christiaan Rompen, orthopedisch chirurg en medisch directeur OCON Orthopedische kliniek

Je voorste kruisband scheuren is het hartinfarct van de knie
NRC, 20 maart 2023
Orthopedisch chirurg en PSV-clubarts Wart van Zoest kent de grootste angst van spelers: een gescheurde voorste kruisband. Revalidatietijd: negen tot twaalf maanden. Een hap uit een voetbalcarrière, en in het ergste geval nooit meer terugkeren op niveau.

Ziekenhuis ziet meer blessures na corona-stilstand. Sportspreekuur CWZ is terug
De Gelderlander, 27 maart 2023
Ziekenhuis CWZ in Nijmegen is weer begonnen met het wekelijkse sportspreekuur. Na de coronajaren melden zich er meer gebleseerde sporters dan ooit. Het team is uitgebreid met een orthopedisch chirurg die sportblessures als specifiek aandachtsgebied heeft. 

Botcellen groeien sneller op holle oppervlaktes
NRC, 28 maart 2023
Holle en zadelvormige oppervlaktes stimuleren de groei van gekweekte botcellen beter dan bolle of platte oppervlaktes. Dat beschrijven Delftse onderzoekers onder leiding van Amir Zadpoor in Nature Communications. Deze kennis zou van pas kunnen komen in onderzoek naar lichaamseigen protheses voor botten.De meeste botbreuken genezen vrij makkelijk met een spalkje of gips, maar het lichaam heeft meer hulp nodig als veel botweefsel moet herstellen. Daarbij kan nieuwe techniek een toepassing krijgen, zegt Jos Malda: „Denk aan breuken in het gezicht, botontkalking en bottumoren.” Malda is hoogleraar orthopedie aan de Universiteit Utrecht.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.
}